ACREDITARE

Ce inseamna un curs autorizat de dermopigmentare si care sunt avantajele participarii la un astfel de curs?

Participarea la un curs de dermopigmentare, te ajuta si iti cresc sansele de a ocupa un loc de munca mai bun sau de a-ti deschide propria afacere.

Ce fel de certificat se poate obtine participand la un curs autorizat ? 
Certificatele acreditate A.N.C sunt recunoscute de Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului si de Ministerul Muncii, Familiei si Solidaritatii Sociale. Furnizorii de formare profesional─â autorizati elibereaz─â persoanei care a promovat examenul de absolvire a cursului de dermopigmentare, certificatul de specializare.

Care sunt avantajele participarii la cursurile autorizate de A.N.C. ? 
Pe langa faptul ca participarea la astfel de cursuri va permite dezvoltarea abilitatilor si imbogatirea cunostintelor, un alt avantaj al diplomelor acreditate de A.N.C. este acela ca puteti profesa pe baza lor, in domeniul in care v-ati instruit, atat in tara cat si in Europa si in statele semnatare Conventiei de la Haga. 

 

Certificatul acreditat de dermopigmentist este valabil in Europa si in statele semnatare Conventiei de la Haga. 
Lista cu statele semnatare ale Conventiei de la Haga si a statelor cu care România are încheiate tratate sau acorduri privind recunoasterea reciproca a actelor, o puteti gasi pe: 


http://portal.just.ro/114/SiteAssets/SitePages/informatii/Lista%20state%20pt%20aplicarea%20procedurii%20de%20supralegalizare%20si%20apostilare[1].pdf

Studentul care urmeaza sa profeseze meseria de dermopigmentist in Europa sau in statele semnatare Conventiei de la Haga, trebuie sa mearga cu certificatul la Comisia de Autorizare a judetului de care apartine si sa solicite stampila si semnatura in vederea apostilare.

Urmatorul pas este sa ajunga la Prefectura din sectorul unde are sediul furnizorul de formare profesionala (scoala unde a urmat cursul de dermopigmentist) sau la Prefectura unde are domicilul elevul in cauza, unde se plateste o taxa. Tot de aici se primeste apostila care se aplica pe diploma iar suplimentul (document aditional diplomei) va fi semnat si stampilat in urma traducerii si legalizarii.

Informatiile sunt extrase din http://www.anc.edu.ro, Legea 129/2000 republicata.

 

Ce este apostila?

Apostila este un certificat eliberat de autorităţile competente ale unui stat semnatar al Convenţiei de la Haga, pentru actele oficiale întocmite în ţara respectivă, care urmează să fie prezentate pe teritoriul unui alt stat semnatar al Convenţiei. 

Eliberarea apostilei are drept scop autentificarea originii unui act oficial, pentru prevenirea utilizării unor acte false în vederea producerii de efecte juridice.

 

Cum se elibereaz─â apostila ?

Procedura de eliberare a apostilei pentru actele oficiale administrative emise de autorit─â┼úi ale administra┼úiei publice centrale sau locale, precum ┼či de alte organe de autoritate administrativ─â din Rom├ónia, care organizeaz─â o activitate de interes public, ├«n cadrul unor competen┼úe stricte stabilite prin lege, se desf─â┼čoar─â prin intermediul┬ábiroului apostil─â┬áorganizat ├«n cadrul┬áinstitu┼úiilor prefectului.

Apostila se semneaz─â de c─âtre┬ásubprefectul jude┼úului/municipiului Bucure┼čti, desemnat prin ordin al prefectului sau, ├«n cazul ├«n care acesta se afl─â ├«n imposibilitate, de una dintre cele dou─â persoane ├«mputernicite prin┬áordin al prefectului┬ás─â ├«l ├«nlocuiasc─â pe subprefect.

Apostila se eliberează de către instituţia prefectului din judeţul în care titularul actului sau soţul/soţia ori o rudă până la gradul II a acestuia are domiciliul/ultimul domiciliu sau din judeţul în care emitentul actului are sediul.

 

Care sunt actele pentru care se elibereaz─â apostila ?

Principalele categorii de acte pentru care se elibereaz─â apostila sunt urm─âtoarele:

 1. acte de stare civil─â(certificate de na┼čtere, de c─âs─âtorie, de deces) ;
  2.acte care fac dovada schimbării numelui pe cale administrativă (dispoziţii, certificate emise de serviciile publice comunitare de evidenţă a persoanelor);
  3.┬ácertificate privind domiciliul ┼či cet─â┼úenia;
  4. certificate de cazier (judiciar, fiscal etc);
  5. certificate pentru evitarea dublei impuneri, certificate de rezidenţă fiscală, adeverinţe de venit etc;
  6. acte referitoare la raporturile de muncă/serviciu (stagiul de cotizare etc.);
  7. acte de studii (diplome de bacalaureat, diplome de licenţă etc.);
  8.┬áacte care dovedesc calificarea ├«ntr-o meserie┬á(preg─âtirea profesional─â ob┼úinut─â ├«n sistemul de formare profesional─â pentru adul┼úi), brevete (de turism etc), certificate (de competen┼ú─â a personalului navigant, de traduc─âtor ├«n ┼či din limbi str─âine, de conformitate pentru calificarea ├«n profesii din domeniul s─ân─ât─â┼úii etc);
  9.┬áacte cu caracter medical┬á(dovezi de vaccinare, fi┼če medicale, adeverin┼úe medicale etc);
  10. acte care fac dovada componenţei familiei, cu excepţia livretului de familie;
  11. certificate de botez, cununie etc;
  12.┬ácertificate prin care se confirm─â exactitatea sau realitatea unui fapt┬áori se atest─â o anumit─â calitate ├«n vederea valorific─ârii anumitor drepturi, precum ┼či adeverin┼úe prin care se atest─â un drept sau un fapt, eliberate ├«n temeiul legii.

 

Care sunt actele pentru care NU se elibereaz─â apostila ?

Principalele acte pentru care nu se elibereaz─â apostila ├«n cadrul institu┼úiei prefectului sunt┬áactele de identitate ┼či pa┼čapoartele, actele emise de autorit─â┼úile rom├óne care urmeaz─â a fi folosite ├«n statele care nu sunt parte la┬áConven┼úia de la Haga, iar ├«n aceast─â situa┼úie solicitan┼úii se vor adresa┬áMinisterului Justi┼úiei, str. Apolodor nr. 17, sector 5, Bucure┼čti┬á┼či┬áMinisterului Afacerilor Externe, Aleea Alexandru, nr. 24, sector 1, Bucure┼čti, pentru supralegalizare. De asemenea, actele pentru care nu se elibereaz─â apostila sunt┬ácopiile actelor administrative, actele aflate sub┬ásemn─âtur─â privat─â,┬áhot─âr├órile judec─âore┼čti, precum ┼či┬álivretele de familie.

Despre solicitanţii apostilei

Eliberarea apostilei poate fi solicitat─â de c─âtre┬átitularul actului, de c─âtre┬áso┼úul/so┼úia titularului actului┬ásau de c─âtre o┬árud─â p├ón─â la gradul II┬ácu titularul actului, iar ├«n acest caz se vor prezenta ┼či documente care atest─â rela┼úia, dac─â aceasta nu rezult─â din actul de identitate. De asemenea, eliberarea apostilei mai poate fi solicitat─â de c─âtre┬áo alt─â persoan─â fizic─â, care prezint─â┬áprocur─â notarial─â┬ásau┬á├«mputernicire avoca┼úial─â, sau de c─âtre o┬ápersoan─â juridic─â┬ácare a ├«ncheiat cu titularul actului un┬ácontract┬áav├ónd ca obiect realizarea ├«n numele acestuia a procedurilor necesare pentru eliberarea apostilei, prin reprezentant care prezint─â delega┼úie ├«n acest sens.

├Än acela┼či timp, solicitan┼úii pot depune documentele ┼či prin┬ácoresponden┼ú─â, dac─â sunt ├«ndeplinite urm─âtoarele condi┼úii:

 1. a) actul pentru care se solicită eliberarea apostilei este însoţit de celelalte documente necesare;
  b) documentele sunt transmise printr-un serviciu de curierat rapid, cu confirmare de primire.

Care sunt documentele necesare eliber─ârii apostilei ?

Pentru ca apostila să fie eliberată, trebuie să depuneţi la sediul instituţiei prefectului următoarele documente :

 1. o┬ácerere, indiferent de num─ârul actelor apar┼úin├ónd aceluia┼či titular pentru care se solicit─â eliberarea apostilei;
 2. actul pentru care se solicită eliberarea apostilei, în original;
 3. dovada achit─ârii taxelorpentru prestarea serviciului de eliberare a apostilei.

Dacă doriţi să aflaţi mai multe informaţii despre statele semnatare ale Convenţiei de la Haga, despre taxele pe care trebuie să le plătiţi sau dacă doriţi să aflaţi în ce judeţ se află Birourile Apostilă, accesaţi următoarea adresă.

Sursa: MAI